Sagn Nørre Herred  

arkband_722.png

Torpebakkerne, Klemensker

Sb.42

Lidt nordlig for Marevad Aaen hæver sig et øde sandet og med Lyng bevoxet Høidedrag, der danner Begyndelsen til den Mark, som er særlig bekjendt under Navnet ”Torpe”. Her findes endnu Levningen af en aflang Stenrøse paa hvis Midte en stor smuk Bautasten var opreist. I Røsen var der mange Urner og i en af disse en Broncering og en lille gul Stenperle. Bautastenen som kaldtes ”Ravnestenen” var forsvundet, men jeg gjenfandt den i Sommeren 1881 og Eieren af Marevadgaard har lovet mig at køre den op paa sin gamle Plads igjen.

I Marevad fandtes ogsaa den Runesten som nu staar paa Hasle Kirkegaard.


Sb.43

”Torpe” kaldes en høitliggende Lyngmark paa Grænsen af Clemensker og Ruthsker Sogne. Marken er her ganske jævn og kun bevoxet med ”Smaalyng”; i denne er der enkelte Gange fundet Flintesager og omtrent paa det Sted, hvor Nr. 43 er afsat paa Kortet er der fundet en raat tilhugget Flintkil.


Sb.44

Stor Røseplads, beskrevet i Kammerherre Amtmand Vedels Afhandling om Bornholms ældre Jernalder.


J.A. Jørgensen. Sognebeskrivelse, Klemensker. Rønne 1881.

 

-o-


Torpegaard, 13 Selveiergaard i Clemensker Sogn. Paa et høit Punkt c. 700 Alen sydsydvest for Gaarden, 5/12 Miil nordvest for Kirken, laa henimod 70 Røser.

I Sommeren 1869 udgravede Eieren to Røser. I dem begge fandtes beenfyldte Urner og i den ene af disse den smukke Broncenaal med Snirkler, som er afbildet Pl. 1,3…

… Under en flad Sten paa Røsens Bund laa en Klump brændte Been blandede med mørkfarvet Muld, enkelte Kulstykker samt nogle spr. Gr. Ptskr.

Ved en tilfældig Gravning imellem nogle Røser fandtes i en halv Alens Dybde en flad Sten, hvorunder en Brandplet med Been, Kul og spredte grove Potteskaar samt et Stykke af en Beltehage.


E. Vedel: Den ældre Jernalders Begravelser. København 1872.

 

-o-


Urnegravplads.

Gravpladsen indeholder 11 grave. Endvidere beretter finderens notater om en stenlægning på stedet. Gravene er bestemt til førromersk jernalder per. 1. I fundet indgår også få skår fra tragtbægerkulturen.

Gravpladsen er fremkommet ved grusgravning.


Museumssag 1105. Bornholms Museum 1956.