Sagn Vester Herred  

arkband_722.png


Bjergbakken, Vestermarie

Sb.39

Paa Lille Bjerregaards Bakker findes en Del omfaldne Bautasten samt enkelte Røser. Vedel anfører 1872 2 store staaende og 4 omfaldne Bautastene. (Den ene af de staaende er senere falden om). Samtlige Stene ville forhaabentlig snart blive gjenopreiste.

Brandpletgravplads: C. 7730, c. 8059-68, Bornholms Museum.


Sb.40

Store Bjerregaardsbakken. Den ligger lige tæt ved forrige kun adskilt fra den ved en Dalstrækning. Paa denne Bakke er der en hel Samling Røser, en stor Brandpletsplads og en af de større Samlinger af Bautastene som findes paa Bornholm. Hvad Røserne angaa, da ere en Del af dem undersøgte af Kammerherre Vedel. De synes kun at indeholde sorte Muldlag eller Brandpletter. Senere er den største af alle Røser paa dette Sted tildels bleven sløifet. Ved dette Arbejde fandtes Stykker af et Jernsværd af den Slags som ere betegnende for ubrændte Grave fra Mellemjernalderen…

 … Af Brandpletter findes en stor Mængde men de fleste synes at være fattige paa Oldsager…

 … Der er større og mindre Dæksten over de fleste Brandpletter og Dækstenene ere ofte synlige oveni Jordfladen. Bautastensamlingen har været meget stor, men mange præghtige Stene ere i Aarenes løb slæbte bort. De fleste tilbageværende Bautastene vare tilmed omfaldne, men ere nu atter opreiste.


J.A. Jørgensen. Sognebeskrivelse, Vestermarie. Rønne 1879.

 

-o-


Store Bjerregaard i Vestermarie Sogn, 1/5 Mil nord for Kirken.

Paa den høje Granitbakke øst for Gaarden, hvor der findes en stor Samling af Røser og Bautastene, har Ejeren i Foraaret 1878 opdaget en stor Brandpletsplads, hvor han to Gange har fundet en knoppet Guldperle og en Gang et Par Broncefibulaer. I den opgravede Jord har Lærer Jørgensen fundet Stykker af et sammenbøjet Sværd, af en Spydspids og af en Skjoldbule.


E. Vedel: Nyere Undersøgelser angaaende Jernalderen paa Bornholm,
Aarbøger for Nordisk Oldkyndighed og Historie. København 1878


-o-


I Aaret 1891 undersøgte jeg dersteds 7 Brandpletter, hvoraf en indeholdt en trekantet Jernfibula og de øvrige ikkun spredte grove Potteskaar…

… I Foraaret 1895 foretog Lærer Jørgensen for det bornholmske Museums Regning en større Udgravning, hvorved der undersøgtes 107 Brandpletter, en Klump af sønderbrudte Vaaben uden Spor af Begravelse samt nogle Brolægninger. De fleste Brandpletter vare tomme eller indeholdt kun nogle Potteskaar…

… Brandpletterne laa næsten alle i en Dybde af en ½ Alen under Overfladen, og mange af dem naaede ned til den faste Klippebund. 25 af dem havde Dæksten. Medens kjendelige Metalsager vare faa, viste der sig en mærkelig Rigdom paa Lerkar;
af de 107 Brandpletter ere 76 betegnede som indeholdende Lerkar eller Skaar deraf, og mange af disse Grave ere anførte med ”flere stregeprydede Kar”.


E. Vedel: Efterskrift til Bornholms Oldtidsminder og Oldsager. København 1897

image-1 image-1 image-1